אולפן "בית ראשון במולדת"
אולפן גליל עליון ממוקם בקיבוץ "להבות הבשן". האולפן נכלל בתוכנית "בית ראשון במולדת" .
זוהי תוכנית לקליטת עלייה המיועדת למשפחות צעירות עד גיל 40 עם ילדים במסגרת קיבוצית.
המשפחה מגיעה לגור בקיבוץ לתקופה שבין 6- 12 חודשים. התקופה הראשונה של התוכנית מיועדת ללימוד העברית באולפנים. העולים הלומדים באולפן ולוקחים חלק פעיל בחיים החברתיים והתרבותיים של הקיבוץ.
בחלק השני של התוכנית, אחד מבני הזוג מוצא לעצמו תעסוקה (עבודה בקיבוץ עצמו, בקיבוץ אחר, בעיר קרובה) והשני הולך לאולפן מתקדם או לקורס הכשרה באזור.
מסלול קליטה זה הינו בעל אופי של שהות זמנית בקיבוץ. המטרה לאפשר לעולה להסתגל למציאות החדשה אליה הוא הגיע על ידי דחיית חלק מהבעיות העומדות בפני כל עולה בעיקר בתחום הדיור ובתחום הכלכלי.
בתום השנה נבחנת מועמדותן של המשפחות בקשר לאפשרות להישארות בקיבוץ במעמד של חברות בקיבוץ או תושב קיבוץ.
בקליטה זו בוחנים שני הצדדים את האפשרות לקליטת קבע, שתועיל הן לעיבוי הישובים ופיתוחם והן לעולים שימצאו מקום להשתלב ולהתאקלם בו.
התוכנית "בית ראשון במולדת". מאפשרת נחיתה רכה לארץ. נחיתה זו מתאפשרת תודות לשיתוף פעולה מ ת מ י ד בין כל הגורמים: הסוכנות, משרד הקליטה, המועצה האזורית, הקיבוצים ומשרד החינוך – האגף לחינוך מבוגרים.
קליטה זו מובנית ולוקחת בחשבון את כל האספקטים של הקליטה: לימוד השפה העברית, שלוב בחיים קהילתיים - חברתיים, חינוך לילדים, דאגה לתחום התעסוקה ....
הסוכנות מתחילה את התהליך בחו"ל. מובאים בחשבון מקצועות העולים, מחלות ספציפיות, גילאי ילדים, ילדים עם בעיות, משפחות ללא קרובים בארץ וללא תמיכה משפחתית. גודל המשפחה קובע את גודל הדירה, לאיזה קיבוץ תגיע ומקום החינוך לילדים.
העולים יודעים כבר לפני עלייתם ארצה באיזה קיבוץ ישהו, איך נראית דירתם, תאריך פתיחת האולפן ומקום החינוך לילדיהם.
לאחר התאקלמות קצרה של כמה ימים מתחילים העולים את לימודיהם באולפן ראשוני של האגף לחינוך מבוגרים במשרד החינוך.
בתוכנית הלימודים קיימות מטרות הבאות להקנות לעולים מיומנויות הכוללות עשרה תחומי תפקוד בהם ייתקל העולה כבר בשלבים הראשונים לשהותו בארץ (תעודת זהות, התמצאות בזמן ובמקום, שירותי הדואר והטלפון, שירותי הבנק, נסיעות, בריאות , משפחה וחינוך, דיור, צרכנות ועבודה ותעסוקה). מטרות אלו משולבות במיומנויות הלשון (דיבור, הבנת הנשמע, הבנת הנקרא, כתיבה, הבנת הנצפה), מרכיבי לשון (אוצר מילים, תחביר, פעולות דיבור, צורות לשון) וכן תחומי העשרה באקטואליה, בהכרת הארץ ותרבותה.
מורי האולפן מנוסים, חדורי מוטיבציה וציונות מלמדים את העולים בכיתות הטרוגניות בסבלנות ומגלים הבנה ואהדה מרבית.
מסלול ייחודי זה של "בית ראשון במולדת" נבנה בשנת 1990 ביוזמתו של המטה הבין קיבוצי. היעדים היו אכלוס הנגב והגליל (ציונות לשמה!) וצמיחה דמוגרפית של הקיבוצים בפריפריה.
מאז תחילת הפרויקט נקלטו משפחות רבות בקיבוצים והפכו להיות חברי קיבוץ. רבים מהעולים נקלטו בתעשייה הקיבוצית וחלקם אף הגיעו לתפקידים בכירים.
יתרונות התוכנית "בית ראשון במולדת":
- בשיחות הטלפון טרם עלייתם, העולים מתחייבים ללימוד אינטנסיבי של השפה העברית.
- העדפה לקבלת קבוצות של משפחות לקיבוץ על פני יחידים מתבססת על העובדה שהלימוד יהיה פורה יותר, ירקמו חברויות חדשות, ותיווצר קבוצת תמיכה.
- הילדים מסודרים במוסדות החינוך, וההורים פנויים ללימוד השפה העברית באולפן.
- העולים נמצאים בסביבה דוברת עברית. החיים בקיבוץ והחיכוך עם ישראלים עוזר להם להתקדם מהר יותר בשפה העברית.
- המועצות האזוריות מקבלות תקציבים לפעילויות העשרה : אירועים וחגים, סמינרים, הרצאות וטיולים. תלמידי אולפן "בית ראשון במולדת" מקבלים סיורים בנוסף לסיור לירושלים.
- האולפן משרת עולים בפריסה גיאוגרפית נרחבת ונחשב לאולפן אזורי. הלומדים מגיעים בהסעות לאולפן.
- אולפני "בית ראשון במולדת" ממוקמים בפריפריה. אישור לפתיחת כיתה ניתן גם עם 15 -17 עולים, הנמוך מהסטנדרט הרגיל. מורי האולפן עובדים בקבוצות קטנות והומוגניות. היחס הינו אישי, תומך ויעיל.
- שיתוף פעולה הדוק בין כל השותפים העובדים בסינכרון מלא כדי להוביל את המשפחה ללמוד את השפה, להשתלב ולהתאקלם בארץ. נעשות פעולות משותפות למניעת נשירת עולים מהתוכנית, ולהביאם לסיום האולפן ב ה צ ל ח ה.
- על פי סקר של קליטה ראשונית בקיבוץ ובארץ, טוענים 95% מהעולים "שלו היו באים היום לישראל היו מעדיפים לעבור את חצי השנה הראשונה בקיבוץ" ("קליטת עולים מרוסיה ובקיבוצים בעיני עולים וחברי קיבוץ", אורחן, פלגי, גץ עמ' 34 ). כלומר, מרבית הנקלטים רואים בחיוב את החלטתם הראשונית ללכת לקיבוץ.